Ekspresowe ciasto brzoskwiniowe

    Ekspresowe ciasto brzoskwiniowe

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 14 osób

    W tym ekspresowym cieście jest niewiele masła, a nadal smakuje wspaniale. Zwykle używam świeżych brzoskwiń, ale te z puszki też się sprawdzają. Przed podaniem można udekorować ciasto cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 215 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 115 ml oleju roślinnego
    • 2 łyżki mleka
    • kilka kropel naturalnego olejku migdałowego
    • 5 brzoskwiń przekrojonych na pół, usunąć pestki
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 30 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm.
    2. Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
    3. Mleko wymieszać z olejkiem migdałowym, dodać to do mąki i wymieszać, aby powstało mokre i równomiernie wymieszane ciasto.
    4. Rozprowadzić ciasto dłońmi w naczyniu żaroodpornym i uformować brzegi na wysokość 2 cm. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na cieście tak, aby lekko na siebie nachodziły (jak dachówki).
    5. Posypać brązowym cukrem, a na wierzchu ułożyć małe kawałeczki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż się przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis