Szybki chleb kukurydziany

    Szybki chleb kukurydziany

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Chleb kukurydziany to chleb ekspresowy (trochę jak chleb na sodzie). W jego skład wchodzi mąka pszenna i kukurydziana. Jest przepyszny sam, ale też pasuje doskonale do chilli con carne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g polenty (mąki kukurydzianej)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 100 ml mleka
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Tortownicę o średnicy ok. 18 cm wysmarować tłuszczem; piekarnik rozgrzać do 180 C.
    2. Zmiksować szybko wszystkie składniki (nie miksować zbyt długo) i przełożyć ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Pokroić na małe kwadraciki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis