Szybkie ciasto maślane

    Szybkie ciasto maślane

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Proste i pyszne ciasto, które szybko się piecze. Idealne na niespodziewaną wizytę gości. Jest cudownie wilgotne, a na wierzchu posypane jest migdałami. Gotowe do podania w mniej niż 30 minut. Będziesz je piec stale!!!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • Spód
    • 250 ml śmietany 48%
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 jajka
    • 1 szczypta soli
    • skórka z 1 cytryny
    • 300 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • Wierzch
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200-250 g cukru (do smaku)
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 łyżki mleka
    • 200 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C; blachę do pieczenia dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    2. Ubić śmietanę mikserem i stale mieszając dodać cukier, aromat waniliowy, jajka, sól i skórkę cytrynową. Dobrze wszystko wymieszać.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy śmietanowej; wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
    4. W czasie, gdy ciasto się piecze, zmiksować cukier z masłem na kremową masę, dodać aromat waniliowy i mleko. Na koniec dodać migdały i wymieszać wszystko dobrze łyżką.
    5. Po upłynięciu 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nim równomiernie drugie ciasto (najłatwiej będzie zrobić to rękoma) i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
    6. Nieco przestudzić i pokroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis