Szybki brokułowy stir-fry

    Szybki brokułowy stir-fry

    Zapisz do ulubionych
    7min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Brokuł szybko podsmażony na patelni z odrobiną sosu sojowego, czosnku i oleju sezamowego. Oleju sezamowego nie należy użyć zbyt dużo -wystarczy dosłownie kropla. Ja smażę brokuły tak, aby były chrupiące. To ekspresowa przystawka, w dodatku dla wegetarian.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 500 g różyczek brokuła
    • 60 ml wody
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • odrobina oleju sezamowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. W patelni rozgrzać oliwę i smażyć czosnek przez 1 minutę, następnie dodać brokuła i smażyć przez kolejną minutę. Dodać wodę i przykryć patelnię.
    2. Smażyć przez 2-3 minuty.
    3. Odkryć patelnię. Wmieszać sos sojowy i cukier, smażyć stale mieszając przez 1 minutę, a kiedy brokuł będzie już odpowiednio usmażony (kwestia gustu) dodać kilka kropel oleju sezamowego.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis