Szybki apfelstrudel

    Szybki apfelstrudel

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 15 osób

    Szybki przepis na apfelstrudel, upieczony z gotowego ciasta francuskiego i ze świeżych jabłek. Zaimponuje Twoim gościom! Doskonały na podwieczorek, albo na ploteczki z koleżankami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
    • 5 średnich, kwaśnych jabłek
    • Sok z 1/2 cytryny
    • 140 g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 80 g rodzynek
    • 1 jajko roztrzepane z 3 łyżkami mleka
    • Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę.
    2. Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Włożyć je do dużej miski i skropić sokiem z cytryny aby nie sczerniały.
    3. Wymieszać cukier z cynamonem i mąką. Dodać do jabłek wraz z ekstraktem waniliowym. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać rodzynki.
    4. Rozwałkować ciasto francuskie. Nadzienie umieścić wzdłuż środka. Jeśli nadzienia jest za dużo - nie wykładać całego.
    5. Jeden brzeg ciasta założyć tak, aby przykrył nadzienie i posmarować go roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Przykryć go drugim brzegiem i docisnąć. Niezlepione końcówki ciasta też skleić, smarując mieszaniną z jajkiem.
    6. Odwrócić placek tak, aby leżał "szwem" do dołu. Położyć go na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i posmarować pozostałą mieszaniną z jajkiem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała na zewnątrz (ładnie wyglądają też nacięcia po przekątnej).
    7. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec kolejne 20 minut, aż się z wierzchu zrumieni.
    8. Przed pokrojeniem odstawić a co najmniej 20 minut, aby strudel wystygł. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis