Szybkie ciasto brzoskwiniowe

    Szybkie ciasto brzoskwiniowe

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 7 osób

    Bardzo prosty przepis na ciasto brzoskwiniowe, które zawsze się udaje. Można go oczywiście upiec ze świeżych owoców, ale brzoskwinie z puszki też są pyszne, a bardzo ułatwiają pieczenie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 puszki brzoskwiń (po 400 g)
    • 2 łyżki wisniówki
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 100 g margaryny
    • 1 szczypta soli
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier puder lub cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Brzoskwinie odcedzić na sicie. W miseczce skropić wiśniówką i sokiem cytrynowym i odstawić, aby nasiąkły.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C; wysmarować tłuszczem tortownicę.
    3. Zmiksować margarynę, aby była puszysta. Dodać sól i skórkę cytrynową, a następnie, stale mieszając, dodawać cukier i jajka.
    4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Dodać sok cytrynowy i wiśniówkę z brzoskwiń, wymieszać.
    5. Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy, a na wierzchu ułożyć odsączone brzoskwinie. Brzoskwinie można przekroić na pół i ułożyć w dekoracyjny wzór. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut.
    6. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem (albo jednym i drugim!).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis