Łatwa i szybka lasagne
1 / 1 Zdjęcie:  CookinBug aka JL86
Następne

Łatwa i szybka lasagne

Często do zrobienia lasagne zniechęcają mnie same przepisy, bo są takie skomplikowane. Ten jest inny i korzystam z niego na okrągło. Do dobry pomysł na danie dla gości.

Brigitte

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie (500g) surowych płatków makaronu lasagne
  • 2 jajka
  • 425 g sera ricotta
  • 450 g sera mozzarella
  • 50 g startego parmezanu
  • 1,5 l sosu pomidorowego (gotowego, ze słoika)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Podsmażyć na suchej patelni wołowinę, aż będzie brązowa i potworzy grudki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naczynie powinno być tak duże, żeby zmieściła się w nim warstwa z 3 lub 4 lekko nakładających się na siebie listków makaronu lasagne.
  3. Roztrzepać jajka i wymieszać z serem ricotta, połową mozarelli i całym parmezanem.
  4. Do naczynia wlać tyle sosu pomidorowego, aby pokrył dno. Przykryć sos 3 lub 4 płatami makaronu, w zależności od rozmiarów naczynia. Na makaronie rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą, a następnie 1/2 mięsa. Posypać połową pozostałej mozarelli i polać 250 ml sosu pomidorowego.
  5. Na sosie ułożyć drugą warstwę makaronu, rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą i polać 250-500 ml sosu pomidorowego.
  6. Ułożyć trzecią warstwę makaronu i przykryć resztą mieszaniny z ricottą. Na to wyłożyć resztę mięsa i polać kolejną porcją (250-500 ml) sosu pomidorowego.
  7. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać resztą sosu pomidorowego i posypać pozostałą mozarellą.
  8. Dokładnie przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut.
  9. Po upieczeniu odstawić na 15 minut.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie