Sernik Kirsten

    Sernik Kirsten

    1polubienie
    2dni22godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Ten sernik różni się nieco od zwykłych serników. Spód i brzegi to pyszne ciasto, a w środku znajduje się nadzienie z sera białego. Niesamowicie smaczny!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 100 g margaryny lub masła
    • 75 g cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli
    • Nadzienie
    • 500 g sera na sernik
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 125 ml oleju
    • 45 g budyniu waniliowego w proszku
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 500 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2dni22godz.  ›  Gotowe w: 2dni22godz.20min. 

    1. Wszystkie składniki na spód wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
    2. Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, olejem, budyniem i mąką kukurydzianą. Wmieszać mleko. Masa będzie dość rzadka.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę, pokrywając dno i całe brzegi. Ponakłuwać je widelcem w kilku miejscach.
    4. Wlać na ciasto masę serową. Piec przez ok. 60 minut w 200 C.
    5. Wyjąć ciasto z piekarnika na 5 minut (lekko się zapadnie), a następnie włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis