Zapiekanka z dynią, jabłkiem i serem gorgonzola

    Zapiekanka z dynią, jabłkiem i serem gorgonzola

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Choć jest to przystawka, to nadaje się świetnie na danie główne. To doskonałe połączenie smaków: dynia zapiekana jest z jabłkami w sosie z błękitnego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g dyni pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól
    • 450 ml gotowego beszamelu
    • 100 g sera gorgonzola
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 jabłka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Dynię wymieszać z oliwą i solą w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż dynia będzie miękka.
    3. 15 minut przed końcem pieczenia podgrzać beszamel wymieszany z serem gorgonzola, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    4. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    5. Wyjąć dynię z piekarnika, ale go nie wyłączać. Z naczynia żaroodpornego wyjąć połowę dyni, wygładzić wierzch pozostałej i ułożyć na tym warstwę jabłek. Polać połową beszamelu i równomiernie go rozprowadzić.
    6. Wyłożyć resztę dyni, znów przykryć warstwą jabłek i polać beszamelem. Oprószyć odrobiną pieprzu i przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, aby lekko przestygło, ale podawać na gorąco.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis