Zupa dyniowa z imbirem

    Zupa dyniowa z imbirem

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 21 osób

    Ta cudowna jesienna zupa jest bardzo prosta: dynię gotuje się z imbirem w bulionie drobiowym, miksuje i doprawia curry, cukrem i śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 1 łyżka drobno startego imbiru
    • sól
    • 1/2-1 łyżeczki łagodnej lub średnio-ostrej curry
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • śmietanka do zup (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do garnka włożyć dynię, zalać bulionem, dodać imbir i gotować przez 20 minut.
    2. Zmiksować i doprawić solą, curry, brązowym cukrem i śmietaną.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    3

    Bardzo dobra i bardzo prosta zupka. Fajnie rozgrzewa! Ja dodałam więcej imbiru już po zmiksowaniu no i curry było ostre Najbardziej nie lubię obierać i kroić dyni, dlatego ją trochę podpiekam taką przekrojoną na pół i później bardzo łatwo się obiera i kroi bo jest bardziej miękka. - 08 wrz 2014

    autor:
    0

    - - 16 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis