Zupa dyniowa z kasztanami

    Zupa dyniowa z kasztanami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Niesamowicie pyszna i kremowa zupa. Dodaje się do niej puree z kasztanów, śmietanę i koniak. Najlepsza na zimne popołudnia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cała dynia (3 kg)
    • oliwy z oliwek
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 200 g puree z kasztanów (w puszce)
    • 225 ml śmietany tortowej (48%)
    • 1 łyżka koniaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Przekroić dynię na pół i usunąć pestki. Posmarować ją oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Położyć na dużej blasze do pieczenia skórką do góry i ponakłuwać w kilku miejscach ostrym nożem. Do blachy wlać odrobinę wody i piec dynię w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż będzie miękka (sprawdzić nożem).
    3. Odstawić dynię, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ. Zmiksować na bardzo drobno, przełożyć do dużego garnka i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia i dodać puree kasztanowe. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. NIE dopuścić do zagotowania! Doprawić solą, pieprzem i koniakiem. Jeśli zupa jest za gęsta - dodać więcej bulionu. Podawać na gorąco.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis