Lody dyniowe

    (2)
    11 godz. 15 min

    To świetny sposób na zużycie dyni pozostałej po Halloween. Dynię miksuje się ze śmietaną i z przyprawami i powstają przepyszne lody.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 230 g puree z dyni
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 laska wanilii, wydrapać nasiona
    • 475 ml śmietany tortowej 48%
    • 170 g brązowego cukru
    • 5 bardzo świeżych żółtek
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 4godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +7godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. W miseczce wymieszać puree z dyni z aromatem waniliowym i nasionami wanilii.
    2. W małym rondelku wymieszać 3/4 śmietany z 1/2 cukru i doprowadzić do delikatnego wrzenia.
    3. W osobnej misce wymieszać żółtka z cynamonem, imbirem, solą, gałką, pozostałą śmietaną i pozostałym cukrem; mieszać, aż cukier się rozpuści.
    4. Zdjąć śmietanę z ognia i stopniowo dodawać po odrobinie do mieszaniny z jajkami.
    5. Całą mieszaninę przełożyć delikatnie do miski znajdującej się nad garnkiem z gotującą wodą i gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć i przestanie ściekać z łyżki.
    6. Przecedzić przez drobne sito do miski; wstawić miskę do większej, wypełnionej lodowatą wodą. Studzić, stale mieszając.
    7. Wmieszać dynię i dobrze wymieszać całość. Przykryć folią spożywczą, lekko dociskając ją dłonią do wierzchu mieszaniny. Dzięki temu nie wytworzy się kożuch.
    8. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na cały dzień.
    9. Wlać mieszaninę do maszynki do lodów i przygotować lody z godnie z instrukcją producenta. Przelać do plastikowego pojemnika i zamrażać przez co najmniej 3 godziny.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)