Dyniowe gnocchi

    Dyniowe gnocchi

    3polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Klasyczne włoskie kluski, ale troszkę inne, bo zrobione z dyni i ziemniaków. Mają piękny, pomarańczowy kolor i smakują wyśmienicie. Podawać z masłem czosnkowym i parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g dyni
    • 250 g ziemniaków (mącznych)
    • 100 g semoliny
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Z dyni usunąć pestki i piec ją w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
    2. W międzyczasie ugotować ziemniaki, obrać je i przecisnąć przez praskę lub lub utłuc. Ziemniaki wymieszać z dynią, mąką, semoliną, jajkiem, solą i pieprzem, i wyrobić na gładkie ciasto.
    3. Ściereczkę posypać mąką. Za pomocą 2 łyżek formować z ciasta kluski i odkładać je na przygotowaną ściereczkę i pozostawić je na 1 godzinę.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać gnocchi i gotować przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis