Omlet hiszpański ze szpinakiem

    Omlet hiszpański ze szpinakiem

    19polubień
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta łatwa do przygotowania hiszpańska tortilla składa się z jajek, cebuli i dużej ilości sera. Jeśli chcesz możesz dodać warzywa, na przykład ziemniaki lub paprykę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g szpinaku
    • 5 jajek
    • 350 g startego sera mozarella
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Lekko nasmarować naczynie żaroodporne.
    2. Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodać szpinak i smażyć, aż cała woda wyparuje.
    3. W dużej misce połączyć jajka, ser, sól i pieprz. Dodać mieszankę ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Nałożyć całość do przygotowanego naczynia.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku, aż jajka się zetną, około 30 minut. Ostudzić przez 10 minut przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Szukam ciekawych przepisów na omlety ten zapowiada się znakomicie! - 22 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis