Zupa dyniowa z szałwią

    Zupa dyniowa z szałwią

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Świetny przepis na zużycie dyni, która pozostała nam po Halloween. Zupa jest pyszna i kremowa. Podawać ze świeżym chlebem i kawałkami masła.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cała dynia (ok. 1,3 kg)
    • olej z oliwek do posmarowania
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 6 ząbków czosnku
    • 12 listków świeżej szałwii
    • 2 cebule, posiekane
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki świeżo posiekanej szałwii
    • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Przekroić dynię na pół i wydrapać pestki. Posmarować ją od środka oliwą i ułożyć skórką do góry w głębokim naczyniu do pieczenia. Dodać nieobrany czosnek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.
    3. W międzyczasie na patelni rozgrzać 50 ml oliwy i smażyć liście szałwii przez około 1 minutę. Odstawić.
    4. W tej samej patelni,przez 12 minut, na średnim ogniu smażyć cebulę, posiekaną szałwię, tymianek i pietruszkę, aż cebula zacznie się rumienić.
    5. Z upieczonej dyni wydrapać miąższ; obrać upieczony czosnek. Dynię wraz z czosnkiem i całym sokiem z naczynia umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę z ziołami i gotować przez 25 minut pod częściowym przykryciem. Zmiksować zupę (jeśli jest zbyt gęsta - dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem i podawać udekorowaną smażonymi liśćmi szałwii.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis