Risotto z dynią i parmezanem

    Risotto z dynią i parmezanem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To risotto jest kremowe, serowe i pełne smaku. Ryż gotuje się z dynią, prażonymi orzechami włoskimi i startym parmezanem. Doskonały, sycący posiłek na zimę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 cebulki (szalotki), posiekane
    • 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 400 g ryżu do risotto (arborio)
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1 szczypta suszonego tymianku
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 50 g świeżo startego parmezanu
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W małej patelni uprażyć orzechy i odstawić.
    2. W średniej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na nim szalotki (smażyć przez 3-4 minuty). Dodać dynię i smażyć przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Wmieszać ryż i mieszając smażyć przez 3 minuty, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Dodać pieprz cayenne i tymianek.
    4. Stopniowo dodawać gorący bulion drobiowy, po 250 ml na raz. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodać kolejne 250 ml. Stale mieszać i zdrapywać z dna patelni ryż, który przywrze. Zużycie całego bulionu powinno zająć około 20-25 minut.
    5. Zdjąć patelnię z ognia, wmieszać parmezan i orzechy. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis