Prosta tarta ze śliwkami

    Prosta tarta ze śliwkami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Tę tartę ze śliwkami piecze się bardzo szybko i jest to świetny sposób na wykorzystanie śliwek, kiedy jest na nie sezon. Można też użyć innych owoców pestkowych, na przykład czereśni. Podawać z sosem waniliowym, serkiem mascarpone lub z creme fraiche.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Spód
    • 400 g mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • Nadzienie
    • 20 ml koniaku
    • 1 kg śliwek, usunąć pestki
    • bułka tarta
    • 5 łyżek cukru do posypania
    • 4 łyżki migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Z mąki, masła, cukru i jajek wyrobić ciasto, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.
    2. W misce wymieszać śliwki z koniakiem i z 2 łyżkami cukru.
    3. Rozgrzać piekarnik do 225 C; dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    4. Rozwałkować ciasto na blasze i posypać bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Natychmiast po upieczeniu posypać cukrem i migdałami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis