Muffiny ze śliwkami

    Muffiny ze śliwkami

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Śliwki są pełne smaku i są bogate w błonnik - jak tu ich nie lubić?! W tym przepisie dodatkowo ładnie się prezentują w pysznych muffinach, doskonałych jako śniadanie na wynos. Cukier demerara, którym się posypuje muffiny można pominąć, ale dodaje on chrupkości.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 140 g mąki pszennej
    • 140 g mąki pełnoziarnistej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 50 ml oleju roślinnego
    • 80 g miodu
    • 350 ml półtłustego mleka
    • 15 śliwek bez pestek, drobno posiekanych
    • 4 łyżki cukru demerara

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
    2. Wymieszać zwykłą mąkę z pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
    3. W osobnej misce wymieszać jajko z olejem, miodem i mlekiem. Dodać to do suchych składników i wymieszać. Ciasto może być nieco grudkowate.
    4. Dodać posiekane śliwki, wymieszać całość łyżką, a następnie wykładać ciasto do papierowych foremek do 2/3 ich wysokości. Po wierzchu posypać cukrem demerara. Piec prze 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, a muffiny będą z wierzchu złociste.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis