Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem

    Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten prosty przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ja kontynuuję rodzinną tradycję, bo jest doskonały! Często jemy ją na lunch z lekką sałatką. Zamiast wędzonego boczku można użyć bekon.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
    • 3 jajka na twardo, obrane
    • 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • masło do wysmarowania naczynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.
    3. Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis