Zapiekanka z ziemniakami, jajkiem i wędzonym boczkiem

Ten prosty przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ja kontynuuję rodzinną tradycję, bo jest doskonały! Często jemy ją na lunch z lekką sałatką. Zamiast wędzonego boczku można użyć bekon.

hilde

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 3 jajka na twardo, obrane
  • 150 g wędzonego boczku cienko pokrojonego w plastry
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem; rozgrzać piekarnik do 220 C.
  2. Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki i ułożyć je warstwami na przemian z boczkiem w naczyniu. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków.
  3. Wymieszać śmietanę z 1-2 łyżkami wody i polać tym ziemniaki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie