Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

    Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jest to sałatka niemiecka (dokładnie pochodzi ze Szwabii) i doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną lub z kiełbasą. Ogórek dodaje jej wspaniałego, świeżego smaku, dlatego też najlepiej smakuje latem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach (najlepiej dzień wcześniej)
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
    • 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
    2. W dużej misce wymieszać olej z octem, musztardą, pieprzem i solą. Dodać cebulę i szczypiorek, ziemniaki i ogórka. Dobrze wymieszać.
    3. Odstawić sałatkę na co najmniej 3-5 godzin, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem doprawić do smaku (w razie potrzeby).

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis