Ziemniaczane gnocchi

    Ziemniaczane gnocchi

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jeśli raz spróbujesz tego domowego sposobu na gnocchi, nie będziesz już kupować gotowych klusek. Podawać polane masłem czosnkowym, posypane bazylią, lub wymieszane z pesto - jak kto lubi.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 700 g mącznych ziemniaków
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1 duże jajko
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ugotować ziemniaki w łupinach do miękkości, ok. 25-35 minut. Sprawdzić widelcem, czy są ugotowane, odcedzić. Gdy lekko przestygną, obrać i przecisnąć przez praskę lub ugnieść na puree. Rozłożyć na dużej blasze i pozostawić, aby ostygły.
    2. Wyrobić ziemniaki z solą, jajkiem, mąką i gałką, aby powstało ciasto. Uformować z niego dwa wałki o średnicy nieco ponad 1 cm. Pokroić wałki na 3-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach, aby przypominał owalną kluskę i delikatnie przycisnąć od góry widelcem, tworząc wzorek.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ogień, aby woda delikatnie się gotowała. Wrzucać kluski do wrzącej wody i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis