Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

    Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

    11polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie są to typowe rogaliki, ale są przepyszne! Właśnie wyjęłam te wspaniałe ziemniaczane rogaliki z piekarnika i.... mmm, są takie smakowite i miękkie. Mają bardzo delikatny smak, więc można je obłożyć na słodko lub na słono. Mój mąż zakochał się w nich na zabój. Zobaczymy, ile zostanie do jutra na śniadanie...

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 łyżeczka cukru
    • 125 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
    • 125 ml mleka sojowego lub zwykłego
    • 2 łyżki wegańskiej margaryny lub masła
    • 150 g puree z ziemniaków
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli
    • 1 kg mąki pełnoziarnistej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, aż na powierzchni pojawi się piana. Dobrze wymieszać, aby drożdże się rozpuściły.
    2. Do rondelka wlać mleko sojowe, dodać margarynę i puree z ziemniaków i gotować na małym ogniu, aż margaryna się stopi. Dobrze wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże i ponownie wymieszać.
    3. Mieszając, dodać 3 łyżki cukru, sól i 500 g mąki. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, mieszając rękoma lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
    4. Wyrobić ciasto i rozwałkować na powierzchni posypanej mąką tak, aby powstało koło o średnicy ok. 40 cm. Pokroić koło na 16 jednakowych trójkątów. Zwijać trójkąty od szerszego końca do szpiczastego końca, tworząc rogaliki. Ułożyć rogaliki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją wielkość.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec rogaliki przez ok. 15 minut, aż będą złociste. Należy uważać, żeby nie piec ich za długo, żeby nie za bardzo się przypiekły, bo wtedy będą suche. Gorące rogaliki można też posmarować stopioną margaryną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis