Makaron tagliatelle z boczkiem i sosem pomidorowym

    Makaron tagliatelle z boczkiem i sosem pomidorowym

    32polubienia
    40min.


    Zrobione przez 15 osób

    Szybka i tania potrawa, która posmakuje każdemu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 90 g masła
    • 230 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1 ząbek czosnku
    • 65 g koncentratu pomidorowego
    • 230 ml bulionu z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 450 g makaronu tagliatelle
    • 100 g startego sera żółtego (najlepiej parmezanu),
    • 1 marchewka, porkojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozpuścić 1/3 masła w rondelku. Dodać boczek, marchewkę i czosnek. Smażyć, aż boczek będzie chrupiący.
    2. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    3. W międzyczasie w dużym garnku gotować makaron w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedzić, dodać pozostałe masło i czekać, aż się rozpuści. Polać pastę sosem pomidorowym i posypać startym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    7

    - - 02 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis