Schab w sosie pieczarkowym

Schab wieprzowy w śmietanowym sosie z pieczarkami, białym winem, szynką i cebulą, zapiekany z serem. Można tu użyć także kotletów schabowych. Doskonale pasują do niego gotowane ziemniaki i zielona fasolka.

KarlHeinz

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g schabu wieprzowego (ok. 120 g na osobę)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • 250 g świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 40 g masła
  • 125 ml białego wina
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • mielona gałka muszkatołowa do smaki
  • 200 g startego sera gouda

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Pokroić schab w plastry. Natrzeć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, strzepując jej nadmiar.
  2. W patelni rozgrzać masło i podsmażać kotlety z każdej strony po ok. 4 minuty. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blasze do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
  3. W tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szynkę, a następnie dodać pieczarki. Dodać wino i doprowadzić całość do wrzenia.
  4. Śmietanę wymieszać z pozostałą 1 łyżką mąki i dodać do patelni. Gotować przez 2 minuty, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
  5. Polać sosem schab i posypać startym serem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec całość przez ok. 25 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie