Schab w sosie pieczarkowym

    Schab w sosie pieczarkowym

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Schab wieprzowy w śmietanowym sosie z pieczarkami, białym winem, szynką i cebulą, zapiekany z serem. Można tu użyć także kotletów schabowych. Doskonale pasują do niego gotowane ziemniaki i zielona fasolka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g schabu wieprzowego (ok. 120 g na osobę)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 50 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
    • 250 g świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
    • 40 g masła
    • 125 ml białego wina
    • 125 ml słodkiej śmietanki
    • mielona gałka muszkatołowa do smaki
    • 200 g startego sera gouda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pokroić schab w plastry. Natrzeć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, strzepując jej nadmiar.
    2. W patelni rozgrzać masło i podsmażać kotlety z każdej strony po ok. 4 minuty. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blasze do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
    3. W tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szynkę, a następnie dodać pieczarki. Dodać wino i doprowadzić całość do wrzenia.
    4. Śmietanę wymieszać z pozostałą 1 łyżką mąki i dodać do patelni. Gotować przez 2 minuty, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
    5. Polać sosem schab i posypać startym serem.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec całość przez ok. 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis