Pieczona golonka

2komentarze
15polubień
3godz.15min.


Zrobione przez 46 osób

Jest to bardzo sycące danie, bo jedną golonką mogą się najeść dwie osoby. Ostatnio piekłem je na przyjęcie z okazji Oktoberfestu i była hitem tej imprezy!

KarlHeinz

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 250 ml wrzącej wody lub lekkiego piwa
  • 250 m słonej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. W dużym garnku zagotować wodę.
  2. Włożyć golonki (obydwie jednocześnie lub osobno) do wrzącej wody, skórą do dołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 15 minut. Ostrożnie wyjąć z wody. Odstawić, aby lekko ostygły, a następnie naciąć skórę w kratkę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  4. Natrzeć golonki solą i czosnkiem, posypać kminem rzymskim. Włożyć je do żeliwnej patelni i wstawić do piekarnika, następnie polać wrzącą wodą lub wrzącym piwem i piec przez 1 godzinę. Często odwracać i polewać wytopionym sosem.
  5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez kolejne 30 minut, często odwracając i polewając mięso. W razie potrzeby dolać więcej wody lub piwa, aby na dnie patelni zawsze był sos.
  6. Aby skórka była chrupiąca należy ją co 15 minut spryskiwać słoną wodą.
  7. Sos z dna patelni przelać do sosjerki i doprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z golonką.
  8. Podawać z kiszoną kapustą, ziemniakami i sałatą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

sndras
autor:
0

Było super smaczne, nawet mój Tata był zachwycony. Nie wiem czy to kwestia golonek jakie kupiłam, czy czasu pieczenia, ale było tłuste strasznie. Zazwyczaj golonki jem grillowane, i pieką się aż nie wytopi się tłuszcz. Zaczęłam się bać o wątrobę swojego Taty bo miewa z nią problemy po tłustym jedzeniu, ale na szczęście nic go nie bolało, twierdzi, że pomogło mu jego uwielbienie do golonki. Generalnie, na pewno będę wracać do tego przepisu, ale spróbuje nieco przedłużyć czas pieczenia, zobaczymy jak wówczas będzie z tym tłuszczem. - 30 maj 2015

Amieszka
autor:
0

Mogłyby być bardziej miękkie, ale to może być spowodowane moim dziwnym piekarnikiem. - 10 maj 2015

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie