Zaloguj się Zarejestruj się

Pieczona golonka

Jest to bardzo sycące danie, bo jedną golonką mogą się najeść dwie osoby. Ostatnio piekłem je na przyjęcie z okazji Oktoberfestu i była hitem tej imprezy!

KarlHeinz

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 250 ml wrzącej wody lub lekkiego piwa
  • 250 m słonej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. W dużym garnku zagotować wodę.
  2. Włożyć golonki (obydwie jednocześnie lub osobno) do wrzącej wody, skórą do dołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 15 minut. Ostrożnie wyjąć z wody. Odstawić, aby lekko ostygły, a następnie naciąć skórę w kratkę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  4. Natrzeć golonki solą i czosnkiem, posypać kminem rzymskim. Włożyć je do żeliwnej patelni i wstawić do piekarnika, następnie polać wrzącą wodą lub wrzącym piwem i piec przez 1 godzinę. Często odwracać i polewać wytopionym sosem.
  5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez kolejne 30 minut, często odwracając i polewając mięso. W razie potrzeby dolać więcej wody lub piwa, aby na dnie patelni zawsze był sos.
  6. Aby skórka była chrupiąca należy ją co 15 minut spryskiwać słoną wodą.
  7. Sos z dna patelni przelać do sosjerki i doprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z golonką.
  8. Podawać z kiszoną kapustą, ziemniakami i sałatą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie