Zaloguj się Zarejestruj się

Pieczona golonka

1komentarz
13polubień
3godz.15min.


Zrobione przez 27 osób

Jest to bardzo sycące danie, bo jedną golonką mogą się najeść dwie osoby. Ostatnio piekłem je na przyjęcie z okazji Oktoberfestu i była hitem tej imprezy!

KarlHeinz

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 250 ml wrzącej wody lub lekkiego piwa
  • 250 m słonej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. W dużym garnku zagotować wodę.
  2. Włożyć golonki (obydwie jednocześnie lub osobno) do wrzącej wody, skórą do dołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 15 minut. Ostrożnie wyjąć z wody. Odstawić, aby lekko ostygły, a następnie naciąć skórę w kratkę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  4. Natrzeć golonki solą i czosnkiem, posypać kminem rzymskim. Włożyć je do żeliwnej patelni i wstawić do piekarnika, następnie polać wrzącą wodą lub wrzącym piwem i piec przez 1 godzinę. Często odwracać i polewać wytopionym sosem.
  5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez kolejne 30 minut, często odwracając i polewając mięso. W razie potrzeby dolać więcej wody lub piwa, aby na dnie patelni zawsze był sos.
  6. Aby skórka była chrupiąca należy ją co 15 minut spryskiwać słoną wodą.
  7. Sos z dna patelni przelać do sosjerki i doprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z golonką.
  8. Podawać z kiszoną kapustą, ziemniakami i sałatą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Amieszka
autor:
0

Mogłyby być bardziej miękkie, ale to może być spowodowane moim dziwnym piekarnikiem. - 10 maj 2015

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie