Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu

    4polubienia
    22min.


    Zrobione przez 10 osób

    To przepyszny sposób na polędwiczki wieprzowe, który nie wymaga wcale wysiłku. Wystarczy dla czterech osób, albo dwóch bardzo głodnych :)

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
    • świeżo zmielony pieprz
    • mąka do opanierowania
    • olej roślinny do smażenia
    • sól
    • 1 łyżka zielonego pieprzu
    • 250 ml śmietanki (48%)
    • 125 ml kwaśnej śmietany (18%)
    • 20 ml whisky

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Oprószyć mięso pieprzem, obtoczyć z obydwu stron w mące i strzepnąć jej nadmiar.
    2. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso przez ok. 12 minut, aż nie będzie już w środku surowe. Zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce.
    3. Wylać olej z patelni. Zielony pieprz zmiksować ze słodką i kwaśną śmietaną i wlać to na patelnię. Gotować sos, aż zgęstnieje, a na koniec dodać whisky.
    4. Pokroić polędwiczkę na paski grubości palca, ułożyć na ciepłych talerzach i polać sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis