Kotlety schabowe zapiekane z serem i śmietaną

    Kotlety schabowe zapiekane z serem i śmietaną

    22polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 58 osób

    Tylko cztery składniki - a mamy pyszne i proste danie. Przepis jest nieziemsko prosty - kotlety schabowe zapieka się pod śmietaną i serem. Wyśmienite z ziemniakami, do których wspaniale smakuje sos serowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety schabowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 ml śmietany
    • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
    • 200 g startego ostrego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne; piekarnik rozgrzać do 170 C.
    2. Kotlety rozbić, aby były cienkie i delikatnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną soli i polać tym kotlety. Posypać startym serem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.

    Rada:

    Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli po wierzchu posypiemy ją dodatkową porcją sera! Można wybrać inny gatunek sera - to zależy co kto lubi!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    AniaWójcik
    autor:
    10

    Zrobiłam to i naprawdę dobre polecam ! - 26 sie 2013

    autor:
    5

    Cztery łyżki maki to zdecydowanie za dużo. Dodałem tylko dwie i jeszcze chyba było za dużo. Natomiast na wierzch położyłem plastry pomidora (grubo krojone by nie wyschły). Miam miam miam. - 19 sie 2015

    ŻanetaKułakowska
    3

    Mega szybkie i pszepyszne danie zrobiłam wszyscy wcinali aż uszy latały ! ;-) Polecam pyszne . - 16 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis