Poriyal - ciecierzyca z papryką po indyjsku

    (5)

    To danie pochodzi z południa Indii i wspaniale smakuje z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem. Urad dal, czyli czarną soczewicę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czasem też w supermarketach, ale jeśli nie można jej dostać, to można ją pominąć.


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g ciecierzycy z puszki
    • 1 średnia cebula
    • 1 średni pomidor
    • 2 czerwone papryki
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 5 małych kawałków laski cynamonu
    • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
    • 2 łyżeczki urad dal
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 250 ml przecieru pomidorowego
    • 250 ml wody
    • 1 łyżeczka curry
    • sól
    • 1-2 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ciecierzycę opłukać pod zimną wodą i odsączyć.
    2. Cebulę i pomidora posiekać. Z papryki usunąć nasiona, a miąższ pokroić w paseczki.
    3. W garnku o grubym dnie na dużym ogniu rozgrzać olej i dodać cynamon, nasiona gorczycy i urad dal. Przykryć i smażyć, aż gorczyca zacznie pękać, a urad dal będzie złotobrązowa.
    4. Dodać posiekane cebulę i pomidora, smażyć stale mieszając przez 1-2 minuty. Wmieszać kurkumę.
    5. Wmieszać przecier pomidorowy, wodę i sól, i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać ciecierzycę i curry.
    6. Przykryć garnek i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Nie gotować za długo, bo warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Na koniec wmieszać kokos - podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis