Roladki z makiem

    Roladki z makiem

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszne i śliczne ciasteczka składające się z maślanego ciasta owiniętego wokół kremu makowego, które się zwija w roladę, a następnie kroi w plasterki i piecze jak ciasteczka. Podawać z dużym kubkiem herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 150 g masła
    • Nadzienie
    • 250 g masy makowej (w puszce)
    • 5-7 łyżek śmietany
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Wymieszać dobrze śmietanę z masą makową i cynamonem.
    3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 20 cm (i około 3 mm grubości). Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową.
    4. Zaczynając od dłuższego brzegu zawijać ciasto, jak na roladę. Gotowa rolada powinna mieć ok. 3 cm średnicy. Owinąć w folię spożywczą i ponownie wstawić do lodówki na 30-60 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 C; dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    6. Pokroić roladę na plastry szerokości 4 mm i układać je na przygotowanej blasze. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    nataliamiszczyk95
    0

    Ciasto na poczatku bardzo klejace wiec dodalam troche maki ... pozniej jak robilam ta rolade to ciasto znow kruche bylo... nie wiem co zle zrobilam a tak to PYCHA !!!! - 29 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis