Śliwki marynowane w czerwonym winie

    Śliwki marynowane w czerwonym winie

    Zapisz do ulubionych
    50dni25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ilość śliwek jest podana "na oko", bo zależy od tego, jak duże są owoce i słoiki. Doskonały sposób na zużycie nadmiaru śliwek w sezonie, a później można się nimi delektować w okresie Świąt. Można ich użyć do deserów, np. z lodami, albo z syropu przygotować świąteczne koktajle.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 l czerwonego wina
    • 400 g cukru
    • 2 kg śliwek
    • laski cynamonu
    • goździki
    • sterylne słoiki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +50dni marynowanie  ›  Gotowe w: 50dni25min. 

    1. Wino podgrzać w rondelku, ale nie zagotować. Rozpuścić w nim cukier, dodać umyte śliwki (z pestkami w środku) i podgrzewać na średnim ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
    2. Do każdego słoika włożyć po lasce cynamonu i 1 goździku. Wlać gorący syrop wraz ze śliwkami i natychmiast zakręcić szczelnie słoiki.
    3. Przechowywać w chłodnym miejscu. Śliwki będą gotowe do spożycia po kilku tygodniach, kiedy przejdą smakami wina i przypraw.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis