Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    6godz.


    Zrobione przez 6 osób

    W tym roku zamierzam się pozbyć strachu przed pieczeniem ciast drożdżowych. Oznacza to pieczenia, jedzenie, rozdawanie i jeszcze więcej pieczenia... Moi znajomi uwielbiają to ciasto, a to jest dobry znak. Jest wspaniałe i zawiera świeże drożdże.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto drożdżowe
    • 250 g mąki
    • 125 ml ciepłego mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • 40 g cukru
    • 1 jajko
    • 40 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w małą kostkę
    • 1 szczypta soli
    • Dodatkowo
    • 1,5 kg śliwek
    • 4-5 łyżek bułki tartej
    • 5-6 łyżek cukru wymieszanego z dużą szczyptą cynamonu
    • Masło do wysmarowania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 6godz. 

    1. Do dużej miski przesiać mąkę. Zrobić w środku wgłębienie.
    2. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, aby drożdże się całkowicie rozpuściły. Wlać mieszaninę do wgłębienia w mące.
    3. Delikatnie wymieszać jedynie w środku zagłębienia; mieszanina powinna przypominać konsystencją owsiankę. Zagarniać po trochę mąki od zewnątrz do środka i wymieszać. Odstawić ciasto na pół godziny aby wyrosło.
    4. Do wyrośniętego ciasta wmieszać jajko i pozostały cukier. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i dodać szczyptę soli, a następnie wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
    5. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 2 godziny, aby ciasto wyrosło (ciasto ma podwoić swoją objętość).
    6. Pokroić śliwki na ćwiartki.
    7. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozgrzać piekarnik do 200 C.
    8. Jeszcze raz porządnie wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i wyłożyć na dno wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia.
    9. Po wierzchu posypać bułką tartą. Na to ułożyć śliwki (skórką do dołu), posypać je cynamonem i cukrem. Piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis