Tarta ze śliwkami

    Tarta ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszna tarta owocowa pieczona na dużej blasze. Spód jest z kruchego ciasta, a na wierzchu znajdują się śliwki posypane cukrem cynamonowym. Podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 600 g mąki pszennej
    • 300 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • 200 g cukru
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 szczypty soli
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 kg śliwek
    • migdały w płatkach (opcjonalnie)
    • dodatkowe masło na wierzch ciasta
    • 2 łyżki cukru do posypania ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól, dobrze wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić na 1 godzinę (lub na noc) do lodówki.
    2. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, przekroić znów wzdłuż na pół, ale nie do samego końca.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować masłem.
    4. Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką i wyłożyć nim spód i brzegi blachy.
    5. 2 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżką cynamonu. Odstawić.
    6. Na cieście ułożyć śliwki jedna obok drugiej. Jeśli są bardzo małe, ułożyć ja tak, aby na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć małe kawałeczki masła i posypać cukrem cynamonowym i migdałami (to drugie opcjonalnie).
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut.
    8. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić, aby ciasto nieco przestygło. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis