Ciasto śliwkowe

    Ciasto śliwkowe

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To ciasto śliwkowe to świetna alternatywa dla jabłecznika. Śliwki wymieszane z cukrem na kruchym cieście. Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 300 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 2 filiżanki śliwek z puszki pokrojonych w plasterki, syrop odlać do miseczki
    • sok z 2 cytryn
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 kopiate łyżki mąki kukurydzianej
    • Do dekoracji
    • cukier puder (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki na spód i wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Tortownicę wysmarować tłuszczem; stolnicę lekko posypać mąką.
    3. Przekroić ciasto na pół i jedną część rozwałkować. Wyłożyć ciastem spód i brzegi tortownicy.
    4. Przygotować nadzienie: do małego rondelka wlać syrop ze śliwek, sok cytrynowy i dodać mąkę kukurydzianą. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie polać tym ciasto w blasze.
    5. Na to wyłożyć śliwki i posypać cukrem waniliowym.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    7. Rozwałkować pozostałe ciasto i wyłożyć na śliwki.
    8. Piec przez około 1 godzinę w nagrzanym piekarniku. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis