Dżem śliwkowy z amaretto

    Dżem śliwkowy z amaretto

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 10 osób

    To dżem zupełnie inny od zwykłych dżemów śliwkowych. Piecze się go w piekarniku! Aby uzyskać najlepszy smak trzeba użyć bardzo dojrzałych śliwek. Doskonały na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 kg śliwek
    • 400 g cukru
    • 125 ml amaretto (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    2. Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do dużego garnka, przykryć i pomału gotować, aż śliwki zmiękną. Wmieszać 1/4 cukru, a następnie przełożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej do brytfanki).
    3. Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu. Drzwiczki piekarnika zostawić uchylone (np. wkładając w nie drewnianą łyżkę) i czekać, aż dżem zgęstnieje. Po pół godziny wmieszać 100 g cukru i kontynuować pieczenie. Powtórzyć czynność dwa razy z pozostałym cukrem.
    4. Dżem musi być na tyle gęsty, że jeśli się na nim narysuje łyżką kreskę, to pozostaje ona widoczna. W razie potrzeby piec dłużej.
    5. Do gotowego dżemu wmieszać amaretto. Przełożyć do gorących, sterylnych słoików i zakręcić szczelnie pokrywki.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis