Tosty francuskie ze śliwkami

    Tosty francuskie ze śliwkami

    6polubień
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To odmiana od zwykłych tostów francuskich. Dwie kromki chleba są przełożone powidłem albo dżemem śliwkowym, namaczane w mleku i jajku i smażone na maśle na patelni na złocisty kolor. Cudowne śniadanie na weekend.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 ml mleka
    • 3 jajka
    • 4 duże kromki białego pieczywa
    • 4 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
    • masło do smażenia
    • mielony cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Do talerza na zupę wlać mleko. Jajka lekko roztrzepać i wlać do drugiego talerza.
    2. 2 kromki chleba posmarować dżemem. Złożyć z nieposmarowanymi kromkami, tworząc 2 kanapki. Zanurzać w mleku, a następnie odstawić na talerz, aby odciekły.
    3. W międzyczasie stopić masło w dużej teflonowej patelni. Każdą kanapkę zanurzać z obydwu stron w jajku i smażyć z obydwu stron, aż będzie mieć złocisty kolor. Posypać cynamonem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis