Pizza z Alzacji

    Pizza z Alzacji

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    To francuskie danie jest także znane pod nazwą "tarte flambée". Spód tworzy cienkie ciasto, a na wierzchu mamy kwaśną śmietanę, cebulę i szynkę. Pyszne z sałatką u boku.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Spód
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 5 łyżek oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Wierzch
    • 200 ml kwaśnej śmietany (np. 18%)
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 125 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    2. Wyrobić razem wszystkie składniki na spód, tworząc gładkie ciasto. Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką, rozwałkować bardzo cienko i przełożyć na przygotowaną blachę.
    3. W małej miseczce wymieszać śmietanę z cebulą. Posmarować tym spód i posypać szynką.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-20 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis