Sałatka z chlebem pitta, ogórkiem, serem feta i z miętą

    Sałatka z chlebem pitta, ogórkiem, serem feta i z miętą

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta sałatka inspirowana kuchnią arabską jest jedną z moich ulubionych. Jest podobna do sałatki fattoush. Ma świeży smak i jest sycącą, więc może stanowić danie główne w ciepłe wakacyjne popołudnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 chlebki pitta pokrojone w kostkę
    • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • gruboziarnista sól morska
    • 500 g świeżego szpinaku lub innych liści sałaty
    • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
    • 1 ogórek (obrać, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę)
    • 1 pęczek świeżej mięty pokrojonej w cienkie paseczki
    • 1 garść rukwi wodnej (lub rzeżuchy)
    • 175 g sera feta, pokruszonego
    • zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć kawałki chleba pitta i piec przez około 20 minut, aż będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika.
    2. W małej miseczce wymieszać oliwę z octem i doprawić solą.
    3. Umyć i oczyścić szpinak i włożyć do miski sałatkowej. Dodać seler, ogórek i chlebek pitta, a następnie polać dressingiem i dobrze wymieszać. Tuż przed podaniem dodać miętę i rukiew. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokruszony ser feta i oprószyć pieprzem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis