Szaszłyki z krewetkami i ananasem

    Szaszłyki z krewetkami i ananasem

    1polubienie
    4godz.22min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szaszłyki z krewetkami, które są przepysznie słodkie i pikantne zarazem. Doskonale nadają się jako przekąska na imprezach, jeśli nadzieje się je na mniejsze wykałaczki, albo jako danie główne na grillu. Można je upiec także w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml soku pomarańczowego
    • sok z 2 limonek
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • szczypta pieprzu cayenne
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 500 g dużych krewetek
    • 350 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.22min. 

    1. Wymieszać sok pomarańczowy z sokiem z limonek, brązowym cukrem, przyprawami, solą i pieprzem. W pojemniku z zamknięciem wymieszać tę marynatę z krewetkami i odstawić, najlepiej na noc.
    2. Wyjąć krewetki z marynaty, nabić je na wykałaczki na przemian z ananasem.
    3. Piec na grillu lub w piekarniku przez 10-12 minut, aż krewetki będą różowe, a ananas się przypiecze na brązowo, odwracając jeden raz i smarując kilka razy marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis