Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym

    Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To jeden z moich ulubionych przepisów, z którego korzystam w zimne miesiące, gdy chcę przygotować dla moich gości coś wyjątkowego. Jako dodatek najlepiej pasuje zwykły biały ryż. Nie mam maszynki do mięsa, więc miksuję rybę w robocie kuchennym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Pulpeciki
    • 2 kromki stostowanego białego pieczywa, odkroić skórkę
    • 225 ml schłodzonej śmietanki (48%)
    • 500 g filetów ze szczupaka lub z tilapii
    • 1 schłodzone białko
    • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1,25 l bulionu rybnego
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • Sos
    • 1 łyżka masła
    • 1 mała cebulka, obrana i drobno posiekana
    • 115 ml wytrawnego białego wina
    • 115 ml śmietanki (48%)
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
    • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Metalową miskę wstawić do zamrażalnika aby się schłodziła.
    2. Do innej miski włożyć tosty i polać śmietaną. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, a następnie schłodzić w lodówce.
    3. Bardzo drobno zmiksować rybę w robocie kuchennym. Przełożyć ją do schłodzonej metalowej miski i wmieszać białko. Doprawić solą, pieprzem i gałką, a następnie wymieszać ze śmietaną. Schłodzić.
    4. W szerokim garnku wymieszać bulion rybny z winem i doprowadzić do wrzenia. Garnek musi być na tyle duży, aby pomieścić wszystkie pulpeciki w jednej warstwie. Zmniejszyć ogień; płyn powinien delikatnie się gotować, aby pulpety się nie rozpadły.
    5. Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe pulpety i delikatnie wkładać je na gotujący bulion z winem. Przykryć garnek i gotować przez 20 minut, lub do chwili, aż się w środku ugotują.
    6. W międzyczasie przygotować sos: stopić masło w małym rondlu i zeszklić na nim cebulkę. Dodać wino i gotować przez 10-15 minut. Gdy sos będzie już lekko zredukowany, wmieszać śmietanę i koperek i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Wyjąc pulpety z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć je na ciepłym dużym półmisku. Polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie