Korniszony w 6 dni

    Korniszony w 6 dni

    1polubienie
    6dni30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jeśli uważacie, że przygotowanie korniszonów w standardowy sposób to za dużo roboty - koniecznie wypróbujcie ten przepis na chrupiące ogóreczki z koperkiem! Przygotowuję je co roku, kiedy zalewają mnie ogórki z własnego ogródka. Są gotowe po 4-6 dniach i można je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg jak najmniejszych ogórków
    • 1,5 l wody
    • 3 łyżki soli gruboziarnistej
    • 1 łyżka octu
    • pęczek kopru
    • 4 ząbki czosnku, obrane
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +6dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 6dni30min. 

    1. Dobrze umyć ogórki, ale nie obierać ich (jeśli to możliwe, użyć ogórków organicznych). W zależności od wielkości ogórków, pokroić je w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i wydrapać nasiona. Dużą miskę napełnić w 2/3 kostkami lodu i ułożyć na nich ogórki. Wstawić do lodówki.
    2. W garnku zagotować wodę z solą i octem, a następnie odstawić aby ostygła.
    3. Ułożyć ogórki w dużym słoju (2 litrowym z zakrętką), wkładając też do niego gałązki kopru, ząbki czosnku i ziarnka pieprzu. Wlać do słoja ostudzoną zalewę, aby ogórki były całkowicie przykryte. Dobrze zakręcić słoik i odstawić na 4-6 dni do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis