Tarta z pomidorami i papryką

    Tarta z pomidorami i papryką

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta tarta jest dla mnie kwintesencją lata, ale - oczywiście - smakuje wspaniale przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 125 ml ciepłej wody
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g mąki
    • Nadzienie
    • 2 duże czerwone cebule
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 650 g pomidorów świeżych lub z puszki, posiekanych
    • 3 duże czerwone papryki, pokrojone w cienkie paski
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • szczypta szafranu w nitkach
    • 1/4 łyżeczki nasion anyżku
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 16 czarnych oliwek, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Przygotować spód: rozpuścić drożdże wraz z cukrem w wodzie i odstawić na 10 minut, aż powstanie piana.
    2. Wymieszać oliwę z jajkiem, solą i mąką i wyrobić na ciągniste ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do dużej, wysmarowanej tłuszczem miski i toczyć jeszcze przez chwilę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny.
    3. W międzyczasie pokroić cebulę w bardzo cienkie krążki. W średnim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy. Podsmażać cebulę przez 10 do 12 minut, aby zmiękła.
    4. Dodać pomidory, paprykę i czosnek i dobrze wszystko wymieszać. Dodać szafran, nasiona anyżku, sól i pieprz i dusić bez przykrycia przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec czasu gotowania cały płyn powinien wyparować.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    6. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło o średnicy około 30 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy o średnicy 25 cm. Jeśli ciasto nie do końca pasuje do blachy, należy je ułożyć tak, aby wszystko było równo pokryte. Brzegi ciasta zrolować do środka.
    7. Ostudzone nadzienie wyłożyć równomiernie na spodzie i wygładzić wierzch. Na wierzchu ułożyć połówki oliwek i wstawić tartę do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posmarować ciasto oliwą. Podawać świeżą, gorącą lub ciepłą.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis