Makaron rurki ze szpinakiem, pieczarkami i z czosnkiem

    Makaron rurki ze szpinakiem, pieczarkami i z czosnkiem

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 15 osób

    Cudowne danie z makaronu - bardzo szybkie i doskonałe na bezmięsny posiłek w środku tygodnia. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno - jako sałatka makaronowa. Aby zaoszczędzić sobie czasu, możecie użyć szpinaku w paczkach, który jest już umyty.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g makaronu rurki (penne) lub innego krótkiego makaronu
    • 1 paczka świeżego szpinaku
    • 1 tacka pieczarek
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól i pieprz do smaku
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby był al dente. Odcedzić
    2. W międzyczasie umyć szpinak, odciąć twarde łodyżki i grubo posiekać. Pokroić pieczarki w plasterki, a czosnek posiekać grubo.
    3. W dużej patelni (lub w garnku), na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć grzyby, aż będą lekko brązowe, następnie wmieszać czosnek i dodać szpinak. Dusić, aż szpinak zmięknie.
    4. Dodać na patelnię ugotowany makaron i wymieszać. Wmieszać pozostałą oliwę i ocet balsamiczny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na dwa duże talerze i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis