Ciasto z gruszkami

    Ciasto z gruszkami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 10 osób

    Piekę to ciasto od lat i zawsze używałam świeżych gruszek. W zeszłym tygodniu akurat nie miałam świeżych owoców, więc użyłam gruszek z puszki - i smakowało równie pysznie! Smakuje najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepłe, z bitą śmietana.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • smalec do wysmarowania blachy
    • bułka tarta do blachy
    • 2 jajka
    • 60 ml mleka
    • 200 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 215 g mąki pszennej
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 1 kg świeżych gruszek (lub 850 g z puszki)
    • kawałek masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą blachę do ciasta o długości 23 cm. Odwrócić blachę nad zlewem do góry dnem, aby strząsnąć nadmiar bułki tartej.
    2. Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać cukier, sól, mąkę i goździki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (będzie dość gęste, ale to nie problem).
    3. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w plasterki i wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub szpatułki.
    4. Wyłożyć ciasto szpatułką do przygotowanej blachy i wyrównać wierzch.
    5. Na wierzchu ułożyć małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, aż ciasto się z wierzchu lekko przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis