Sałatka z gruszkami i prażonymi orzechami włoskimi

    Sałatka z gruszkami i prażonymi orzechami włoskimi

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    To jeden z moich ulubionych przepisów na pyszną jesienno-zimową sałatkę. Uwielbiam to kontrastowe zestawienie smaków: słodkich, dojrzałych gruszek i ostrego vinaigrette'u. Użyłam czerwonej kędzierzawej sałaty lollo rosso, ale można użyć dowolnego rodzaju sałaty. Doskonale pasuje do niej świeża bagietka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 75 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 sałaty, np. endywii lub lollo rosso
    • 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę
    • 25 ml oliwy z oliwek
    • 25 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Na średnim ogniu, na suchej patelni uprażyć orzechy, aż będą złocistego koloru. Nie powinny stać się zbyt ciemne, bo wtedy będą gorzkie.
    2. Podrzeć sałatę na niewielkie kawałki i ułożyć na dwóch talerzach. Gruszki pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Posypać orzechami i skropić vinaigrettem z octu i oliwy z dodatkiem oregano. Podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis