Brzoskwinie i jagody pod kruszonką

    Brzoskwinie i jagody pod kruszonką

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ciepły deser, który można przygotować ze świeżych lub mrożonych brzoskwiń, albo nawet tych w puszce (które zawsze mam w domu, żeby zawsze w razie potrzeby móc przywołać zimą smak lata). Podaję go z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kg dojrzałych brzoskwiń, obranych
    • 500 g jagód
    • 3 łyżki mąki
    • 100 g cukru
    • Kruszonka
    • 90 g masła
    • 90 g mąki
    • 170 g brązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • cynamon do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 80 g płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. W dużej misce wymieszać owoce z 3 łyżkami mąki i 100 g cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    3. 90 g masła rozetrzeć w palcach z 90 g mąki, brązowym cukrem, solą, cynamonem, gałką i płatkami, aby powstało grudkowate ciasto.
    4. Wyłożyć tę kruszonkę na owoce i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, aż owoce będą wrzeć. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis