Makaron z krewetkami w różowym sosie

    (5)

    Pewnego dnia wróciłam z wakacji, a na drugi dzień miałam w domu gościa. Lodówka była niemalże pusta, ale na szczęście miałam w zamrażarce paczkę krewetek i przypomniałam sobie pewien stary, włoski przepis. Danie smakowało wspaniale (a różowy sos wyglądał świetnie), więc szybko spisałam przepis, bo mąż mówił, że na pewno będę musiała to jeszcze nie raz przyrządzić!


    Zrobione przez 19 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g makaronu wstążki (fettuccine)
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 225 ml wytrawnego białego wina
    • 750 g krewetek, ugotowanych i obranych
    • 225 ml śmietany tortowej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić.
    2. W międzyczasie, w średniej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażać czosnek aż zmięknie, ale nie przyrumienić go.
    3. Koncentrat pomidorowy wymieszać z winem i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
    4. Pokroić krewetki na małe kawałki i wmieszać do sosu. Gdy staną się różowe, około 2/3 krewetek wyjąć z sosu łyżką cedzakową i zmiksować. Zmiksowane krewetki dodać z powrotem do sosu. Wmieszać śmietanę i doprawić całość solą i pieprzem. Podawać natychmiast po ugotowaniu, polewając sosem makaron.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis