Kanapka wietnamska

    Kanapka wietnamska

    10polubień
    15min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Podczas, gdy uczyłem angielskiego w Azji dostałem od znajomych Wietnamczyków kilka świetnych przepisów. Ta pycha kanapka jest jednym z nich. Najlepiej smakuje z zimnym piwem lub czerwonym winem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 plastry polędwicy, o grubości 1 cm
    • 4 krótkie bagietki, przekrojone wzdłuż
    • 4 łyżeczki majonezu
    • 30 ml sosu chili z czosnkiem (można zastąpić innym sosem chili)
    • 60 ml (1/4 szkl.) świeżego soku z cytryny
    • 1 mała cebula czerwona, pokrojona w plasterki
    • 1 (200 g) średni ogórek, obrany i pokrojony wzdłuż
    • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Włączyć w piekarniku funkcję grill. Gdy piekarnik będzie nagrzany włożyć polędwicę na najwyższą półkę i opiekać po 2,5 minuty z każdej strony lub kiedy polędwica zarumieni się z obu stron.
    2. Posmarować bagietki w środku majonezem i ułożyć na środku polędwicę. Posmarować mięso sosem chili i pokropić sokiem z cytryny. Następnie położyć cebulę, ogórka, kolendrę, sól i pieprz. Na końcu jeszcze raz pokropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis