Zupa z pasternaku

    Zupa z pasternaku

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 25 osób

    Szybka i prosta zupa, doskonała na zimowe dni. Pasternak gotuje się w bulionie drobiowym z marchwią i selerem naciowym, a następnie zupę się miksuje. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    • 1 mała marchew, pokrojona w cienkie plastry
    • 1/2 łodyżki selera, pokrojonej w cienkie plastry
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 30 g masła
    • 3 średnie pasternaki, pokrojone w cienkie plastry
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • sól
    • pieprz
    • mielona gałka muszkatołowa
    • crème fraiche (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Masło rozgrzać w garnku i podsmażyć w nim cebulę z czosnkiem, imbirem, marchwią, selerem i tymiankiem (przez 10 minut) na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
    2. Dodać pasternak i bulion, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
    3. zmiksować zupę i doprawić solą, pieprzem i gałką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody albo creme fraiche.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis