Panna cotta z kremem malinowym

    (1)
    2 godz. 22 min

    Moim zdaniem panna cotta powinna być podawana z owocami, a ponieważ świeże owoce w zimie są dość drogie, wymyśliłam tę wersję z dżemem malinowym. Deser trzeba chłodzić w lodówce przez 2 godziny.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 laska wanilii
    • 250 ml mleka
    • 150 g śmietany 48%
    • 50 g cukru
    • 3 listki żelatyny
    • 4 łyżki dżemu malinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.22min. 

    1. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż i wydrapać środek. Do rondla włożyć laskę wanilii i wydrapany środek, dodać mleko, śmietanę i cukier. Zagotować.
    2. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i mieszając dodać do gorącego mleka.
    3. Połowę mieszaniny podzielić na 4 szklanki i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby zastygło.
    4. Pozostałe mleko wymieszać z dżemem malinowym i przecedzić przez drobne sito.
    5. Do szklanek nalać kremu malinowego i wstawić z powrotem do lodówki na około 45 minut, lub do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis