Ziemniaki smażone z boczkiem

    Ziemniaki smażone z boczkiem

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Bardzo prosty przepis na smażone ziemniaczki, który często wykorzystuję na... śniadanie! Boczek dodaje ziemniakom smaku, ale ich nie dominuje. Podawać z jajkiem sadzonym lub z jajecznicą na śniadanie, albo z mięsami na obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g ziemniaków
    • sól
    • 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
    • 20 g masła
    • 2 cebule posiekane w drobną kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
    2. W dużej patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek na maśle, aż będzie chrupiący; odstawić. Do patelni włożyć plasterki ziemniaków i smażyć na średnim ogniu aż się z dołu przyrumienią. Odwrócić je na drugą stronę, dodać cebulę i smażyć aż z drugiej strony też się zrumienią. Na koniec dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis